Find din KJV Kontakt eller ring 7011 2244

7011 2244
Forside   /   Nyheder
ISCAR - Værd at vide, når du skal vælge værktøj

ISCAR - Værd at vide, når du skal vælge værktøj

 

At vælge det rigtige værktøj er ikke let!

Værktøjet skal passe til maskinen, bearbejde emnet med bedst mulig finish, med kortest mulig cyklustid og med de lavest mulige enhedsomkostninger…
Nedenfor har du en oversigt over de vigtigste overvejelser, som du skal gøre dig vedr. valg af værkøj...Det vigtigste værktøj - Hvis blot ét værktøj holder op med at virke, så stopper produktionen. Men det betyder ikke, at ethvert værktøj fortjener lige stor opmærksomhed. Værktøjet med den længste bearbejdningstid vil have størst indflydelse på emnets cyklustid – og derfor skal det alt andet lige have den største opmærksomhed. Giv også ekstra opmærksomhed til det værktøj, der bearbejder kritiske dele af emnet og har den snævreste tolerance. Også værktøjer der sandsynligvis producerer dårlige spåner (f.eks. boring, indstik og gevindskæring) kræver ekstra opmærksomhed. Dårlige spåner øger nedetiden.


Det rigtige til maskinen - Værktøj leveres som venstre og højre modeller – så det er vigtigt at vælge den korrekte udførelse. Normalt passer højreværktøj til maskiner, der kører CCW (når man kigger ind i spindlen), mens venstreværktøj passer til maskiner, der kører CW. Hvis du har flere drejebænke – nogle der bruger venstreværktøjer og andre der kan bruge både venstre- og højreværktøjer, så vælg venstreværktøjer. Til fræsere er der en tendens til at bruge værktøjer med for stort udhæng. Mens værktøjer med ekstra stort udhæng vil dække flere områder, så mister du hurtigt stivhed, øger værktøjets udbøjning, reducerer skæreværdier, og værktøjerne bliver mere tilbøjelige til at vibrere. Værktøjsskiftere har begrænsninger på størrelse og vægt. Hvis du har betalt for køling gennem spindlen, så vælg værktøjer, der kan anvende dette.


Det rigtige til materialet - De fleste materialer, der skal bearbejdes i, er kulstofstål – og derfor er de fleste værktøjer lavet til at bearbejde dette materiale.
Valg af skærets kvalitet afhænger af det materiale, der skal bearbejdes. For ikke stålholdige materialer tilbyder producenterne forskellige serier af værktøjsholdere og matchende skær-geometrier, der er designet til disse materialer – f.eks. højt legeret stål, titanium, aluminium, kompositter, plastik og rene metaller mv. Hvis du skal bearbejde i disse materialer, så indhent information hos din leverandør omkring værktøjer, der er specialdesignede til disse materialer.


Værktøjets størrelse - Det er en almindelig fejltagelse at vælge et drejeværktøj der er for lille, og et fræseværktøj der er for stort. Store drejeværktøjer er mere kraftige, mens store fræseværktøjer er dyrere og bruger mere tid på at skære i luft. Generelt koster store værktøjer mere end mindre værktøjer.
 

Udskiftelige kontra genopslibelige værktøjer - Dette er simpelt: Undgå genopslebne værktøjer. På nær nogle få undtagelser inden for bor og fræsere, så vælg udskiftelige værktøjer. Så sparer du arbejdstid og får mere ensartede resultater.
 

Værktøjets materiale og kvalitet - Dette afhænger af det materiale, du skal bearbejde i samt af maskinens begrænsning mht. hastighed og tilspænding. Anvend en allround kvalitet til én klasse af materialer – højst sandsynligt en belagt kvalitet. Kig på leverandørens oversigtsskemaer med kvalitetstyper. En almindelig fejl er at bruge skemaer til fabrikatsammenligninger til at løse et problem med for kort standtid på værktøjet. Hvis det, du har ikke virker, og du vælger noget, der ligner så vil du bare få dårlige resultater. Fokuser i stedet på, hvorfor det ikke virker.


Strømkrav - Her er reglen: Anvend hvad du har betalt for. Hvis du har købt en fræsemaskine med 20 Hk, så vælg værktøj og skæredata der bruger 80% af den tilgængelige kraft, når emnet og bespændingen tillader det. Vær ekstra opmærksom på kraft/omdrejning pr. min i maskinens manual. Vælg værktøj der er designet til at lave det bedste snit i den mest effektive zone i maskinens moment.


Antal af skærkanter - Her er reglen: Jo flere, jo bedre. Et drejeværktøj med det dobbelte antal skærkanter koster normalt ikke dobbelt så meget. Igennem det sidste årti har fremskridt i design af skær til ind- og afstik samt fræsning fordoblet antallet af kanter pr. skær. Det er derfor blevet almindeligt at udskifte skær med 4 skærkanter med et moderne skær med 16 skærkanter. Antallet af effektive tænder har direkte effekt på bordtilspændingen og produktiviteten.


Enkelt styks design kontra modulær opbygning - Små værktøjer er bedst egnet til enkelt styks design, mens det er mere passende at vælge et modulært design til større værktøjer. Ved større værktøjer, vil du helst have, at det en mindre – og dermed billigere – del af værktøjet, der skal udskiftes. Det er især gældende for værktøjer til stikning og boring, hvis en del af værktøjet ikke længere virker.

Til ét formål kontra multifunktion - Generelt, jo mindre emne, jo mere anvendeligt er multifunktionsværktøjer, f.eks. et enkelt multifunktionsværktøj, der kan bore, dreje, udbore, gevindskære og rejfe. Mere komplekse emner er mest velegnede til multifunktionsværktøj. En maskine tjener penge, når værktøjet bruges – ikke når det udskiftes.


Standard eller specialværktøjer - Med introduktionen af CNC blev den almindelige overbevisning, at man programmerer emnets form i maskinen og værktøjets form bliver dermed mindre væsentligt – der er ikke brug for specialværktøjer. Alligevel er godt 15% af de højtydende skærende værktøjer specialværktøjer i dag. Hvorfor?
Fordi der er specifikke størrelseskrav og fordi de sparer tid. Hvis du har en stor seriestørrelse, så overvej et specialværktøjs evne til at reducere cyklustiden. Fremskridt i produktionsgangen af specialværktøjer har mindsket forskellen ml. priser og leveringstider på standard og specialværktøjer.


Spånkontrol - Glem aldrig, at dit mål er at lave emner – ikke spåner. Det er klart, at spåntypen fortæller, hvordan dit værktøj virker, men generelt er der for stor fokus på spånerne. De fleste har ikke den tilstrækkelige erfaring med at 'læse' spånerne. Fokuser i stedet på en god regel: En god spån forstyrrer ikke produktionen – en dårlig spån gør.
Skær tilbydes med spånbryder til en given tilspænding – lige fra let slet til kraftig skrub. Jo mindre spån, jo mere vanskeligt er det at bryde den. Spånkontrol er mere et problem i seje materialer. Du kan ikke ændre materialet, men du kan ændre dit værktøjsvalg, hastighed, tilspænding, skæredybde, radius mm.


Programmering - Når først du har værktøjet, et emne og en CNC maskine, så har du behov for at definere værktøjsbanen. Ideelt set har du en basal viden om maskinprogrammering og en avanceret CAM-pakke. Ved fastlæggelse af værktøjsbanen skal man overveje neddykningsvinkler, snittets retning, tilspænding og hastighed. For ethvert værktøj er der programmeringsteknikker, der kan reducere cyklustid, forbedre spånafgangen og reduce skærekræfterne. En god CAM-pakke er effektiv til at reducere timeforbruget og øge produktiviteten.


Det sidste nye kontra standard - Ved den nuværende udviklingshastighed fordobles skærende værktøjers produktivitet hvert årti. Hvis du læser en 10 år gammel værktøjsanbefaling, så vil du se at værktøj i dag producerer spåner dobbelt så hurtigt og med 30% mindre strømkraftforbrug. Nyere værktøj er fremstillet af stærkere og sejere hårdmetalskvaliteter til højere hastigheder og lavere skærekræfter. Nyere værktøjer har spånbrydere og kvaliteter, der er mindre selektive mht anvendelse – dvs mere universielle. Nyere værktøjer er i stigende grad multifunktionsværktøjer og modulopbyggede – begge egenskaber reducerer behovet for lager, mens anvendelsesmulighederne stiger.
Værktøjer er udviklet til nye måder at bearbejde på – så som dykfræsning og drejeværktøjer, fræseværktøjer til høj tilspænding, bearbejdning ved høje hastigheder, smøremidler med begrænset væskeanvendelse og hård drejning mv. På grund af dette – og andet – er det nødvendigt at du følger med i de sidste nye bearbejdningsmuligheder og værktøjsteknologi – ellers risikerer du at komme bagefter dine konkurrenter.


Pris - Pris er vigtig, men ikke nær så vigtig som værktøjets omkostning. Prisen er det, du betaler for værktøjet. Et værktøjs sande pris er en funktion af dets produktivitet. Ofte er det dyreste værktøj det til den laveste pris. Værktøjets pris udgør typisk mindre end 3% af emnets pris. Derfor er det vigtigt at fokusere på værktøjets produktivitet og ikke dets indkøbspris.


Derfor: Kontakt KJV A/S og bliv opdateret på det sidste nye inden for bearbejdning og værktøjer.

 


 

2012-04-19 08:15:00 Til top

Tilmed